Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför villaägaren Dennis Boij inte längre funderar på att köpa solceller till sitt tak. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Efter solcellsboomen – köpare tvekar att satsa på solceller

Uppdaterad
Publicerad

Trots det allmänt ökade intresset för solceller finns det köpare där intresset har svalnat. Orsaken är det låga elpriset och de höga räntorna som gör att det tar lång tid att tjäna in det solcellerna kostar.

Hör varför villaägaren Dennis Boij i Jönköping har ändrat sig och nu inte planerar något köp av solceller.

I Vattenfalls undersökning Solindex för 2023 framgår det att 42 procent av svenskarna har blivit mer intresserade av att sätta upp solceller på taket på grund av vinterns höga elkostnader. Bland de boende i Jönköpings län var intresset något större, 49 procent.

På frågan om man skulle kunna tänka sig att investera i solceller det närmaste året svarade 62 procent i riket som helhet ja, medan 67 procent svarade ja i Jönköpings län.

Många köpare tvekar

Men på grund av sommarens låga elpriser och de höga räntorna är det flera köpare som nu börjar tveka på att investera i solceller. Det visar diskussioner på sociala forum och det säger flera personer SVT pratat med.

– I min närhet har det funnits personer som har satsat på solceller, men den stora massan har inte riktigt hängt med. Likadant på forum på sociala medier där det finns många entusiaster för solceller men också många som avvaktar nu, säger Dennis Boij, villaägare i Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.