Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Elin Larsson, analytiker vid Energimyndigheten, på frågor om lönsamheten när man investerar i solceller på villataket. Foto: Pressbild

Tre frågor om hur lönsamt det är att investera i solceller

Publicerad

När elpriserna skenade förra året blev intresset för att skaffa solceller enormt, men hur lång tid det tar att få igen pengarna beror på flera faktorer. Sommarens låga elpriser gör till exempel att det tar längre tid.

I klippet svarar Elin Larsson, analytiker på Energimyndigheten, på hur lång återbetalningstid man ska räkna med och vilka faktorer som spelar in.

Lönsamt på lång sikt

När elpriserna är låga, som de har varit den här sommaren, så tar det längre tid att få igen de pengar som man satsat i solcellsanläggningen, men Elin Larsson tycker att det är viktigt att se solceller som en långsiktig investering.

– Solcellerna ska sitta på taket i 30 år. Jag kan inte garantera att alla får tillbaka sina pengar, men förutsättningarna är god, säger hon.

Andra faktorer att ta hänsyn till när man ska räkna på investeringen är att man får skattereduktion för arbete och material. Regeringen höjde dessutom skattereduktionen för så kallad grön teknik från 15 till 20 procent första januari i år.

Något som också är positivt för den villaägare som sätter upp solceller är att huset blir mer attraktivt vid försäljning. Det visar bland annat en studie som gjorts på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Solceller inte alltid bäst

Villaägare som SVT Nyheter pratat med uppger att de inte skaffade solceller enbart av ekonomiska skäl. Klimatnyttan väger tungt och många tycker dessutom att det är roligt att producera sin el.

Men om man bara vill få ner sin elkostnad, så är inte solceller alltid den bästa lösningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.