• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Huddinge kommun, Stockholms län. Det brinner i en byggnad på Herkulesgatan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar invånarna på Kryssgatan varför de valt att skaffa solceller. Foto: Clary Kroon/SVT

Kryssgatan i Växjö blev solgatan – mer än hälften har skaffat solceller

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för att sätt upp solceller ökar och i Kronobergs län är det fler än genomsnittet i landet som redan har satt upp solceller, visar en undersökning från Vattenfall. SVT Nyheter besökte en gata i Växjö där mer än hälften satt upp solceller på sina tak.

– Förra sommaren skenade elpriserna och då kände jag att jag måste ta tag i det här. Sedan blir man lite nyfiken och intresserad av det när alla andra grannar har det, säger Mattias Söderqvist, som är en av dem som satt upp solpanel på sitt villatak på Kryssgatan i Växjö.

Stort intresse i Kronoberg

Vattenfalls Solindex för 2023 visar ett starkt ökat intresse för solpaneler i hela landet efter vinterns höga elpriser. I både Kalmar län och Kronobergs län är intresset större än genomsnittet i landet. 66 procent i Kronobergs län och 67 i Kalmar län svarar att de kan tänka sig att investera i solceller/solpaneler på sitt tak det närmsta året. Genomsnittet i landet ligger på 62 procent.

I undersökningen svarar 15 procent i Kronoberg att de redan har solceller, vilket kan jämföras med 8 procent i landet och 6 procent i Kalmar län.

Inte lika lönsamt i sommar 

Sommaren 2022 var elpriserna rekordhöga vilket innebar att solenergi var en lönsam investering. Den här sommaren har elpriserna istället varit väldigt låga och ibland har det till och med varit minuspris. Det gör att återbetalningstiden för solcellerna blir längre, men det oroar inte solcellsägarna på Kryssgatan i Växjö.

– Pengarna är inte särskilt avgörande, utan det är intresset och miljöaspekten som vi tycker är viktig, säger Malte Johansson.

För Mattias Söderqvist är det första året han har solceller, så han kan inte jämföra med hur det var förra sommaren. 

– Vi vet inte vad som händer med elpriserna om ett, två eller tio år, men jag tycker att det känns bra med solceller på taket, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.