Foto: Privat

Skogsarbetare träffade på en varg

Uppdaterad
Publicerad

En skogsmaskinsförare som var ute i skogarna öster om Vetlanda i fredags fick plötsligt syn på en varg. Det var bara en månad sen som en varg sågs till i de västra delarna av länet.

– Vi hade en vargobservation utanför Gislaved i september men det behöver inte vara samma varg, säger Linda Andersson på Länsstyrelsen i Jönköping.

Att se varg röra sig i länets skogar är ovanligt. Enligt Linda Andersson som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköping sker det ett par gånger om året.

– De vargarna som finns här är inte många och ofta är det vargar som är på vandring, säger Linda Andersson.

I fredags hörde en skogsmaskinsförare som arbetade öster om Vetlanda vid Fågelfors av sig till länsstyrelsen efter att ha sett en varg. Eftersom att platsen där observationen gjordes var i Kalmar län, är det Länsstyrelsen i Kalmar som ska undersöka om det var en varg som skogsarbetaren såg.

LÄS MER: Varg siktades mitt på vägen

Syntes utanför Gislaved

Vargen går ofta långa sträckor men även om det är ovanligt så finns det vargar som har uppehållit sig i länet.

– Det finns individer som har stannat här en längre tid, allt från några veckor och månader till år, säger Linda Andersson.

LÄS MER: Spårade med hund efter björnobservation

Bara för en månad sedan gjordes en observation i Gislaved på gränsen till Hallands län, där Länsstyrelsen i Jönköping kunde konstatera att det var en varg. Om det är samma varg som nu synts till, kan man inte säga.

– Det behöver inte vara samma varg som synts nu, säger Linda Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.