Foto: Kristin Renulf/SVT

Larm om skogsbrand utanför Tenhult

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand bröt idag utanför Tenhult i Jönköpings kommun. Strax efter 11 kom larmet om en rökpelare i skogen strax öster om Tenhult i Jönköpings kommun. Polishelikopter och vattenbombande helikopter var snabbt på plats tillsammans med en stor släckstyrka och tack vare den omfattande insats kunde branden begränsas relativt snabbt.

Ett femtiotal brandmänkallades till platsen och har under dagen arbetat med släckningsarbetet.

Enligt räddningstjänsten var branden cirka 150 x 150 meter och beläget på en höjd i  svårtillgänglig terräng.

– Vi har fått dra 700 meter slang bara för att nå fram till platsen, säger räddningsledaren på plats Michael Simmeborn

Helikoptrar inkallade

Räddningstjänsten har styrkor från Jönköping, Forserum, Norrahammar, Huskvarna och Nässjö som arbetar med släckningsarbetet. Två helikoptrar för vattenbombning har också snabbt kunnat ordnas fram genom MSB. Även en polishelikopter som fanns i närheten har använts som hjälp för att kunna dirigera arbetet.

Den snabba och omfattande insatsen gjorde att branden relativt snabbt var under kontroll och kunde övergå i efterrsläckning.

– Vi vågar inte ropa hej, men vi känner oss betydligt lugnare att det ska gå bra, sa Michael Simmeborn vid 13-tiden.

– Med tanke på hur det ser ut just nu så är vi är på tårna och drog på ordentligt från början. Som tur var fanns det två lediga helikoptrar tillgängliga i Växjö som kunde vara här på 20 minuter.

Brandorsaken är ännu oklar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.