Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommundirektören Jan Holmqvist berätta om hoten i klippet ovan. Foto: SVT

Hot mot flera anställda i Sävsjö kommun – skola håller låst

Uppdaterad
Publicerad

Högstadieskolan Hofgårdsskolan i Sävsjö har tvingats låsa dörrarna efter hot mot en anställd. Nu står det klart att hot har framförts mot anställda även i kommunhuset och på socialkontoret. Sävsjö kommun har aktiverat sin krisledning och polisen kommer öka närvaron i samhället.

Enligt kommunen är det en person som både muntligen och via sociala medier har utdelat hot mot vissa verksamheter och enskilda personer.

Bland annat handlar det om minst en anställd på Hofgårdsskolan. Undervisningen har hållits som vanligt för de omkring 300 elever som går på skolan, men ingångarna till skolan låstes på torsdagen och var låsta även på fredagen.

– Vi bedömer detta som allvarliga hot och vi kommer ha låst fram till måndag och ta ett nytt beslut då, säger Jan Holmqvist, kommundirektör i Sävsjö.

Inga hot mot elever

Händelserna är polisanmälda och kommunen har gått upp i stabsläge för att hantera hoten. Enligt pressmeddelandet har inga klienter, brukare eller elever varit föremål för hoten. De anställda som har utsatts har erbjudits stöd från kommunen och de har också fått personliga larm som kan användas dygnet runt vid ett akut läge.

– En anställd på skolan och tre anställda på socialkontoret har fått de här larmen, säger Jan Holmqvist.

Hade ni kunnat göra något för att detta skulle kunnat undvikas på något sätt?

– Det är en bra fråga, det har förstås varit ett förspel till det här. Vår utvärdering av det här senare får utvisa det.

Ökad polisnärvaro i Sävsjö

Polisen fick in tre anmälningar om olaga hot på torsdagen och fick snabbt fram namnet på en misstänkt man. En förundersökning om olaga hot har inletts.

Det misstänkta brottet anses inte vara tillräckligt allvarligt för ett gripande, men polisen har valt att öka närvaron i samhället i en trygghetsskapande åtgärd.

– Ett antal Sävsjöbor kommer säkert att uppleva att vi syns mer i närområdet den närmsta tiden, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer