Allt fler skolor i länet inför mobilförbud

Publicerad

Allt fler skolor inför mobilförbud. Rörviks skola i Sävsjö kommun är ett av de högstadium i länet där det råder totalt mobilförbud.

Varje morgon när eleverna på Rörviks skola ska börja första lektionen, lägger de alltid sin telefon i klassens mobillåda. Där får den ligga till de får tillbaka den på dagens sista lektion.

– Det kom upp en lite akutare situation, där man filmade varandra i omklädningsrummet. Då kände vi att vi var tvungna att göra något, säger Petra Gustavsson som är rektor på Rörviks skola.

”Blir mer socialt”

I länet är det flera skolor som infört något slags mobilförbud. En del låter eleverna ha sina mobiltelefoner på rasterna men inte under lektionstid. En variant som även Rörviks skola testade till en början. Men lärarna tyckte att lektionerna sällan började i tid och eleverna umgicks bara med telefonen – och inte med varandra. Och enligt Mattias Svensson som är lärare i Rörvik har det gett positiva effekter.

– De är ute och spelar fotboll, basket, spelar spel och några tjejer dansar. Det blir mer socialt, konstaterar han.

SVT rapporterade · Förbud mot mobiltelefon i skolan? Vilka är för- och nackdelarna?

Hej, nu stänger vi chatten för denna gången! Tack för att ni har delat med er av era åsikter!
07.58
Godmorgon! Idag pratar vi mobiler! 
Telefonförbud i skolan eller inte? Vad kan du se för för- och nackdelar?
09.32
Fördelar med mobilförbud:

Kan inte bli rånad av personer utöver skolpersonal,
mindre skärmtid (ögonen)
Nackdelar med mobilförbud:
Kan inte ta emot akuta samtal,
Kan bli bestulen utav skolpersonal,
Kan inte använda mobilen som hjälpmedel för skolarbeten under skoltid,
Barn kan ha tråkigt på rasterna,
Kan få panikkänsla av att inte ha kontroll över mobilen,
Svårare att fuska på prov
09.10
Toppen! Faktum är att vi blir sämre och sämre på sociala koder, att känna empati osv. Nu får unga en chans att lära sig umgås på ett socialt sätt. Dessutom, på ett jobb kan man inte hålla på med mobilen, så då är de mer vana vid att låta bli den. Skolan är ju ungas jobb.
09.30
Eleverna kan egna sig åt det de ska, att lära. Mindre distraktion i klassen, mobilen hör inte till i skolan.
09.39
Varför används ena ordvalet fördel? Berätta gärna istället vad fördelen med en mobil i skolan skulle vara. Eller ni vill bara höra och publicera det skräp ni håller med om? SVT är en jävla skräp på alla sätt. Publicera det, om du vågar.
@Fredrik - Är inte riktigt säker på att jag förstår hur du menar, men tanken med denna chat är att lyfta fram olika synsätt kring mobilanvändande i skolan, och hur man ser på det förbud som allt fler skolor inför. För oss är läsarnas/tittarnas synpunkter viktiga, och kan ge fler perspektiv. 
För övrigt trevligt att du väljer att ta del av det vi gör, trots att du kallar det för "skräp". 
ha en fin fredag!
09.55
Det finns inga nackdelar. Mobiltelefoner ska förbjudas i skolan.
09.55
Ser bara fördelar med mobilfritt på lektioner.
09.59
Som jag ser det finns inga nackdelar med mobilförbud, akuta samtal? Vad skulle det vara som är så akut? Tråkigt på rasten? Det visar sig att eleverna blir mer social med varandra och aktiverar sig i olika lekar då de inte har telefon, hjälpmedel? Eleverna har förhoppningsvis en engagerad lärare samt att skolan tillhandahåller hjälpmedel när det behövs. Nej inför mobilförbud på nationell nivå i hela grundskolan!
10.16
Telefonförbud under lektionstid är på sin plats, men inte ett förbud under övrig tid i skolan.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer