Foto: SVT

Allt fler skolor i länet inför mobilförbud

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler skolor inför mobilförbud. Rörviks skola i Sävsjö kommun är ett av de högstadium i länet där det råder totalt mobilförbud.

Varje morgon när eleverna på Rörviks skola ska börja första lektionen, lägger de alltid sin telefon i klassens mobillåda. Där får den ligga till de får tillbaka den på dagens sista lektion.

– Det kom upp en lite akutare situation, där man filmade varandra i omklädningsrummet. Då kände vi att vi var tvungna att göra något, säger Petra Gustavsson som är rektor på Rörviks skola.

”Blir mer socialt”

I länet är det flera skolor som infört något slags mobilförbud. En del låter eleverna ha sina mobiltelefoner på rasterna men inte under lektionstid. En variant som även Rörviks skola testade till en början. Men lärarna tyckte att lektionerna sällan började i tid och eleverna umgicks bara med telefonen – och inte med varandra. Och enligt Mattias Svensson som är lärare i Rörvik har det gett positiva effekter.

– De är ute och spelar fotboll, basket, spelar spel och några tjejer dansar. Det blir mer socialt, konstaterar han.

Den här frågan är en del av projektet Sverige möts. För att få veta mer kan du antingen svara på frågan eller gå in på Sverige möts hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.