Polisens tekniker var under dagen på plats i Värnamo. Foto: SVT // Emil Hammarström

Skotten i Värnamo kan ha riktats mot fel lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Skotten mot en fastighet i Värnamo natten till tisdagen kan ha riktats mot fel lägenhet, det uppger polisen dagen efter dådet.

Polisen utreder nu händelsen tillsammans med tidigare explosioner och skottlossningar och menar att det finns en konflikt mellan kriminella gäng  i Värnamo. Det ska även finnas tecken på personerna på adressen som besköts igår inte har någon koppling till gängen, att fel lägenhet besköts, vilket P4 Jönköping var först med att rapportera.

– Det är viktigt att inte dra slutsatser för tidigt. Det finns tecken på att de som bor i den beskjutna lägenheten inte har någon koppling till den kriminella aktiviteten, säger Anders Sund som är gruppchef för områdespolisen i Värnamo när SVT Nyheter Jönköping talar med honom på onsdagskvällen.

Grannar vaknade av smällar

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord. Larmet kom till polisen klockan 00.42 under natten till tisdagen. Grannar vaknade då av tre höga smällar.

– Vi har hört ett flertal personer men är intresserade av att komma i kontakt med fler, om det är så att de sett eller hört något men ännu inte talat med polisen, säger Anders Sund.

Värnamo har under de senaste åren drabbats av flera våldsbrott, bland annat skjutningar. En skottlossning i slutet av april förra året ägde rum på samma gata som tisdagens händelse.

Det har även inträffat ett par explosioner mot bilar i Värnamo kommun den senaste veckan. Om händelserna har något samband är oklart.

”Våld föder våld”

– Vi utreder flera olika allvarliga brott. Och vi tror att det finns en konflikt mellan olika kriminella grupperingar och undersöker om det finns en koppling till det vi har sett i Värnamo den senaste tiden.

Hur ser du på risken att fler dåd ska inträffa?

– Vi jobbar så mycket som möjligt för att förhindra det. Eftersom vi ser en konflikt och att våld föder våld är vi väldigt angelägna om att bryta den spiralen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bosse Carlqvist rapporterar från Värnamo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet