Skyddsombudet: ”Det är inte hållbart i längden”

Publicerad

Den ansträngda situationen på flera av länets skolor sliter på personalen som tvingas vikariera för varandra för att eleverna ska få den kunskap de har rätt till. På Parkskolan i Bodafors utanför Nässjö var som mest en tredjedel av personalen frånvarande förra veckan.

– Det här är inte hållbart i längden, Innan vi gick till distans var det ansträngt. Man hoppade mellan olika lektioner för att hjälpa varandra, säger Milka Uzur, lärare i matematik, No och teknikämnen men även skyddsombud på Parkskolan i Bodafors.

Hon är tacksam över att skolan valde att införa distansundervisning för att det ändå blir bättre för eleverna.

Corona Jönköping

Förra veckan hade Nässjö kommun en 25 procentig elevfrånvaro i skolorna. Den här veckan ser det något bättre ut enligt barn- och utbildningsförvaltningen.

En av tre frånvarande

På Parkskolan med mellanstadie- och högstadieelever var som mest en tredjedel av personalen frånvarande och då togs beslut om distansundervisning för årskurs 7-9 mellan den 20 och 28 januari.

– Alla hoppade in och vikarierade för varandra. Elevassistenter, lärarassistenter, mentorer och även jag som rektor fick hoppa in. Det var slitsamt, säger rektorn Ewa Björk.

I måndags fick eleverna komma tillbaka till skolan igen och personalen hoppas att de snart ser slutet på pandemin.

– Jag är inte orolig som det är nu men om det här håller på fram till sommaren blir eleverna lidande, säger Milka Uzur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet