Ansträngt läge på många skolor – distansundervisning nödvändigt

Publicerad

Många skolor i Jönköpings län har en ansträngd situation med hög frånvaro bland både personal och elever på grund av covid-19. Parkskolan 7-9 i Bodafors utanför Nässjö tvingades nyligen gå över till distansundervisning för att säkra elevernas utbildning.

– Det är inte självklart eftersom vi vet att närundervisning är det bästa för eleverna, men man måste också tänka på att jag ska ha personal efter toppen också, säger Ewa Björk, rektor på Parkskolan.

Flera skolor SVT Nyheter Jönköping varit i kontakt med berättar att situationen just nu är utmanande. Lektioner ställs in och håltimmarna blir längre. På flera skolor är det även svårt att få tag i vikarier när ordinarie personal blir sjuk.

Corona Jönköping

För att lösa personalbristen har även lärare som tvingats vara hemma på grund av familjekarantän jobbat hemifrån.

Distansundervisning i Sävsjö

Från och med idag och veckan ut går högstadieelever på Hofgårdsskolan i Sävsjö över till distansundervisning för att bryta smittkedjor och för att säkerställa god kvalitet i undervisningen. Förra veckan gjorde Parkskolan i Bodafors i Nässjö kommun samma sak. En tredjedel av personalen var då frånvarande.

Totalt i Nässjö kommun saknades var fjärde elev förra veckan. Den här veckan ser det något bättre ut enligt barn- och utbildningsförvaltningen även om det varierar stort mellan olika skolor. 

Elever vi pratat med i årskurs 9 på Parkskolan hade helst varit i skolan även om de förstår att det var omöjligt.

– Jag hamnade själv i familjekarantän så för mig blev det bra, säger Ludvig  Stejdal.

I måndags fick han och klasskamraterna återgå till skolan igen.

Hör fler elever i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet