Ingen musikundervisning på lektionstid – nu vill Sävsjö få till en lagändring

Publicerad

Efter att Skolinspektionen förelagt Sävsjö kommun att följa skollagen får elever inte längre lämna lektioner för att ha musikundervisning. Samtidigt börjar kampen om att få till en lagändring.

Fredrik Håkansson (KD), barn- och utbildningsnämndens ordförande, menar att det bland annat kommer att bli svårare för barn som bor på landsbygden att delta i musikskolans undervisning, eftersom de har svårare att ta sig in till tätorten efter skoltid.

– Det ska vara likvärdiga förutsättningar för elever att kunna delta i musikskolan eller kulturskolans verksamhet och det är det ju inte som det kommer att se ut nu, säger han.

Vill få till lagändring

Sävsjö kommun är långt ifrån den enda kommunen i landet som tillåter att elever tar del av kulturskolans eller musikskolans undervisning på lektionstid. Men genom att tillåta detta bryter kommunerna mot skollagen.

Rektorn kan bevilja en elev kortare ledighet, men då ingår inte regelbunden ledighet för fritidsaktiviteter som exempelvis gitarrlektioner anses vara.

Och efter beslut om föreläggande från Skolinspektionen i oktober, har Sävsjö kommun ändrat rutinerna kring musikskoleverksamheten. Men samtidigt har kampen börjat om att få till en lagändring.

Skrivelse till utbildningsdepartementet

Barn- och utbildningsnämnden i Sävsjö kommun har nu fått i uppdrag att göra en skrivelse till utbildningsdepartementet i frågan. Förhoppningen är att fler kommuner ska haka på.

– Jag hoppas att fler kommuner, framförallt i vårt län, vill ställa upp på en sådan här skrivelse och att alla som känner att det här är en angelägen fråga gör vad man kan i den här debatten för att trycka på, säger Fredrik Håkansson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.