• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Stort söktryck till Kulturskolan i Jönköpings län

Publicerad

Flera av kommunerna i Jönköpings län har under det senaste året märkt ett allt större intresse för att delta i Kulturskolans undervisning. Sammanlagt står flera hundra elever i kö.

I Habo, där det just nu finns 800 individuella elever på Kulturskolan, upplever man ett större söktryck än någonsin.

– Vi har 70-80 elever i kö vilket är mycket i förhållande till kommunens storlek, säger Fredrik Hempel, kulturskolechef.

Större barnkullar

I en enkät som SVT Nyheter Jönköping skickat ut till samtliga kommuner i länet svarar Eksjö kommun att 265 elever står i kö till Kulturskolans verksamhet. I Vetlanda är siffran 162.

I Gnosjö är en teori till ökningen att man nu erbjuder lektioner från årskurs 3 istället för årskurs 4. Sävsjö uppger att det ökade intresset kan bero på att elevavgiften sänkts och att barnkullarna blivit större.

Reaktion på skärmtittande

Fredrik Hempel i Habo tror även att det finns andra anledningar till att fler barn vill syssla med musik, dans eller teater.

– Jag tror att det kanske börjar märkas en reaktion mot allt skärmtittande.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.