Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Ståhlgren och Johanna Mattsson på Sävsjö kommun hoppas att Sävsjöborna ska vara mogna för oklippta gräsytor. Foto: Ebba Eriksson/SVT

Sävsjö kommun slutar klippa gräset – mer mat till bina

Uppdaterad
Publicerad

Sävsjö kommun har valt att sluta klippa gräset på vissa platser i sommar för att istället låta det blomma. Förhoppningen är att den biologiska mångfalden ska öka när blommor och bin får mer mat genom oklippta gräsmattor.

Projektet som kommuen har startat är till för att öka pollinatörer i samhället, men också öka medvetandet hos människor om hur viktiga pollinatörer är. De kommer därför att ha informationsträffar ute i deras fyra tätorter om biologisk mångfald och varför pollinatörer kan öka när gräset inte klipps.

– Vi är så beroende av pollinatörer och idag är många av våra vilda pollinatörer hotade, säger Linda Ståhlgren som är hållbarhetsstrateg på Sävsjö kommun.

Klimatkrisen

Flera andra kommuner har tidigare testat att sluta klippa på vissa platser, bland dem till exempel Eksjö, Linköping, Kalmar och Växjö.

Gräset kommer fortfarande skötas

Platserna som valts ut är ytor som inte används så mycket. Däremot kommer kanter vid bil- och cykelvägar att klippas som vanligt.

– Vi kommer inte överge ytorna. Vi kommer fortfarande sköta om ytorna och till exempel slå dem på sensommaren, säger Johanna Mattsson som är parkarbetare.

För att kommuninvånarna ska få snabb information om varför gräset är högt, så kommer det sitta skyltar på platserna med information om projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet