Samuel Björvigsson är butikschef för den obemannade matbutiken i Barnarp. I klippet hör du honom berätta om hur det går till att handla i butiken. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Små obemannade matbutiker blir allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Obemannade butikskedjan Lifvs öppnade nyligen sin 26:e butik i landet i Barnarp utanför Jönköping.

– Känns bra med en butik här, vi har ju saknat butik i Barnarp ett tag, säger Anette Sparr som bor på orten.

I de små matbutikerna får kunderna gå in i butiken och handla själva. Samuel Björgvinsson på Lifvs är butiksansvarig och kommer att vara i butiken 2-3 gånger i veckan för att plocka upp nya varor.

Barnarp har ju tidigare haft matbutik som slagit igen – tror du att den här butiken kan bli lönsam?

– Ja, det tror jag. I en traditionell butik måste du ju ha ganska många anställda. Här är det bara jag och på sikt kommer jag ha ansvar för ett kluster på 3-5 butiker. Då blir ju inte personalkostnaden så stor, säger Samuel Björgvinsson.

Den som vill handla i den obemannade butiken måste ladda ner en app och sedan logga in med bank-id för att öppna butiksdörren. Sedan scannar man varor med sin smartphone och betalar även för varorna med den.

Det finns sedan tidigare obemannade matbutiker i länet. En i Boaryd och en på Torsviks industriområde söder om Jönköping.

I klippet ovan ser du hur det går till att handla i butiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.