Foto: TT

Småhusförsäljningen fortsätter att öka

Publicerad

Det går fortsatt uppåt för småhusförsäljningen. I Jönköpings län ökade försäljningen det tredje kvartalet med 18 procent jämfört med samma period förra året.

Den ökade omsättningen gäller för i stort sett hela landet med undantag för Gotland, det visar siffror från Lantmäteriet. Men försäljningen i Jönköpings län ligger något högre än riksgenomsnittet på 13 procent. 

Anledningen till att småhusförsäljningen ökar tros vara återhämtningen efter det skärpta amorteringskravet. 

– Det skärpta amorteringskravet 2018 medförde en tydlig nedgång i omsättningen som nu återhämtat sig starkt. Omsättningen har även påverkats positivt av att prisnivåerna stabiliserats och de mer samstämmiga prisförväntningarna hos köpare och säljare, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet i ett pressmeddelande. 

Störst ökning av antalet sålda småhus i landet finns i Kalmar län. Där ökade försäljningen med 33 procent jämfört med samma period förra året. I antal såldes det 683 småhus i Jönköpings län kvartal tre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.