Hör Jönköpings enda kvinnliga fotbollsdomare Adela Krakonja berätta om sitt yrkesval Foto: SVT

Smålands fotbollförbund vill locka fler kvinnliga domare

Publicerad

Smålands fotbollförbund gör nu en satsning för att få fler kvinnor att utbilda sig till domare. I dag finns cirka hundra domare i Jönköping och endast en är kvinna.

Adela Krakonja har varit fotbollsdomare i snart fem år, ett yrke som hon verkligen älskar.

– Det som är så roligt är att man får bestämma. Det är du som leder matchen. Det är även det kul att få lära känna nya människor och utvecklas som människa. Sedan är det ju inte dumt att få betalt för att titta på fotboll, säger hon och ler.

En kvinna av 100 domare totalt

Hon började spela fotboll när hon var 13 år, tre år senare bestämde hon sig för att bli domare. Då för snart fem år sedan var ett par stycken tjejer som dömde, i dag är hon den enda i Jönköping av totalt 100 domare.

– Det är jättetråkigt för det behövs verkligen fler kvinnliga domareFotboll. För mig är det tråkigt eftersom vi var fler tidigare som kunde stötta varandra och utveckla varandra.

Fel satsningar

Peter Stefansson är ordförande i domarkommittén för Smålands Fotbollförbund och han medger att deras satsningar tidigare varit fel.

– Vi har rekryterat brett för att locka domare. Men om vi tittar oss själva i spegeln kan vi se att vi borde jobba mer intensivt åt det kvinnliga hållet tidigare, säger han.

Vill locka fler

Smålands fotbollförbund gör nu en satsning för att locka fler kvinnor till domaryrket genom ett projekt som ska vi visa hur det är att döma fotboll. Målsättningen är att inom några år ha 400 domare och tio procent ska vara kvinnor.

– För oss är det viktig att ha både manliga och kvinnliga domare. Precis som i övriga samhället tillför kvinnor en annan dimension, säger Peter Stefansson.

Kvinnliga förebilder

Adela Krakonja menar att det i dag saknas kvinnliga förebilder, något som krävs för att locka fler.

– Du vill se fler kvinnor döma stora matcher på tv, i dag är det endast ett fåtal matcher som döms av kvinnor. Kommer vi dit tror jag att fler kommer att döma, säger hon.

Vad tänker du om framtiden?

– Jag hoppas att det kommer fler kvinnliga domare för det behövs, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.