Maja Nyberg från Fathult i Lidhult är utsedd till årets domartalang Foto: Fredrik Sandberg och Privat

Maja Nyberg är årets domartalang

Uppdaterad
Publicerad

Maja Nyberg från Fathult i Lidhult är utsedd till årets domartalang av Smålands fotbollförbund. ”Jätteärofyllt och jag är jätteglad för det”, säger hon.

När SVT Nyheter Småland träffade Maja Nyberg i november 2017 beskrev hon ett tufft klimat. Nedsättande kommentarer från spelare, tränare och föräldrar var inte ovanligt.

Men trots att uppdraget som fotbollsdomare många gånger är krävande så har hon inte tvekat att fortsätta.

– Det är klart att man har reflekterat över det en del men nu har jag tagit några steg framåt och samtidigt insett att det nog alltid kommer att finnas sådant på fotbollsplanen. Men jag har fått lära mig hur jag möter folk och tycker att jag har lättare att läsa av människor och tänker på ordvalen, säger Maja Nyberg.

Orädd och står på sig

Det är Smålands fotbollsförbund som utsett henne till årets domartalang. Något som gör henne både glad och stolt.

– Jätteärofyllt och jag är jätteglad för det. I motiveringen stod det att jag var orädd och stod på mig så det har verkligen motiverat mig.

I genomsnitt dömer hon i dag mellan en till två matcher i veckan och i eftermiddag är det dags igen. Och förutom äran att bli utsedd till årets talang inom domarkåren så har det ett större värde.

– För många andra kan det öppna ögonen kring tjejer som dömer fotboll och det kan göra att de också blir intresserade av att döma.

Vad har du för mål?

– Vågar jag avslöja det, jag villkomma långt så jag kommer inte sluta innan  jag är i damallsvenskan i alla fall, säger Maja Nyberg.

I motiveringen från Smålands fotbollförbund står bland annat att Maja är en ung domare som började karriären 2016 men redan skaffat sig mycket erfarenhet. Förbundet skriver också att hon är orädd och står upp för sin domarroll och är ett föredöme med sitt engagemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.