Gravljus och blommar har lagts på platsen i Smedbyparken där mannen hittades död. Foto: Andreas Söderlund

Smedbyparken döps inte om till Gicas park

Uppdaterad
Publicerad

Smedbyparken kommer inte att döpas om till Gicas park.

För ett drygt ett år sedan skickade två privatpersoner in ett medborgarförslag om att byta namn på parken där den rumänske tiggare Gheorghe Hortolomei Lupu ”Gica” misshandlades så svårt att han avled i augusti 2018.

”Vi förstår att Smedbyparken torde vara ett mycket gammalt namn men platsen kommer ju numera alltid vara förknippat med denna tragiska händelse som har ägt rum där. Då skulle det passa med ett namnbyte som hedrar honom” skriver de båda i förslaget.

Fallet ”Gica”

Kommunens speciella namngrupp har nu granskat förslaget och föreslår att kommunen röstar nej till namnbytet.

– Namnet ”Smedbyn” är ett begrepp från 1600–talet då vapentillverkningen flyttade till Huskvarna från Jönköping. Smederna bodde och arbetade där Smedbygatan ligger. Med hänsyn till den historiken ska namnet vara kvar, säger Anders Samuelsson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, till Jönköpings-Posten.

Nedan ett klipp som SVT gjorde ett år efter händelsen då ”Gica” misshandlades till döds

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet ”Gica”

Mer i ämnet