Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du smittskyddsläkare Malin Bengnér berätta hur personer som inte har symtom, men som träffat någon covid-smittad eller bor ihop med någon som är sjuk ska tänka när det gäller testning. Foto: Emma Johansson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Smittskyddsläkaren: Rekordstor andel provtagna har covid

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare under pandemin har så stor andel av de som testats fått ett positivt provsvar, det vill säga att de har covid-19. Samtidigt har antalet personer i Jönköpings län som provtagit sig nått en ny rekordnivå.

Förra veckan konstaterades drygt 6 000 nya covid-fall i Jönköpings län och antalet personer som provtagit sig har nått en nivå som tidigare inte skådats under corona-pandemin.

– Det är också en mycket stor andel av proverna som är positiva nu, säger Malin Bengnér som är smittskyddsläkare i region Jönköpings län under en digital presskonferens på måndagen.

I klippet ovan hör du hur stor andel av proverna som visade på covid-smitta. Där hör du även Malin Bengnér berätta hur personer som inte har symtom, men som träffat någon covid-smittad eller bor ihop med någon som är sjuk ska tänka när det gäller testning.

Grupper som prioriteras

Med tanke på smittläget måste regionen prioritera vilka som får testa sig. De som är behov av vård eller som har nedsatt immunförsvar prioriteras. Det gör även patienter, brukare och personal inom vård- och omsorg.

Samtidigt är antalet sjukhusvårdade färre

Även om antalet insjuknade i covid-19 är på en rekordnivå är det inte rekordmånga som behöver sjukhusvård. Under måndagen fick 35 covid-patienter sjukhusvård, varav fem intensivvård. Det kan jämföras med 100 inlagda på sjukhus den 3 januari förra året.

42 procent av invånarna över tolv år i länet har nu fått tre vaccindoser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet