Hör Malin Bengnér, smittskyddsläkare, berätta varför vaccinet ännu inte hjälper mot en tredje våg i närtid. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Smittskyddsläkaren: ”Vaccinet hjälper inte mot en tredje våg i närtid”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen är fortsatt hög i Jönköpings län och risken för en tredje våg finns. Mycket hänger på hur invånarna sköter sig, säger smittskyddsläkaren Malin Bengnér.

I klippet ovan hör du varför vaccinet ännu inte stoppar en tredje våg i närtid.

Sedan vecka 44 har antalet nya bekräftade fall pendlat mellan 864 och 1 410 per vecka i Jönköpings län. Samtidigt har antalet prover varierat mellan 6 000 och 9 000 per vecka.

Corona Jönköping

Men andelen nya bekräftade fall har varit relativt konstant, runt 15 procent av de provtagna. Undantaget var runt jul och nyår då andelen var uppe över 20 procent.

– Det positiva är att vi den senaste tiden ser en liten nedgång i smittspridningen bland de äldre. Mer oroväckande är att smittspridningen samtidigt ökar något i åldern 20 till 50 år, säger Malin Bengnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet