Anders Holt-Busk, chef för parkeringsverksamheten i Jönköpings kommun, berättar i klippet om varför antalet p-automater har halverats. Foto: SVT

Snart ska all parkering i Jönköping skötas digitalt

Uppdaterad
Publicerad

Parkeringskvitto i vindrutan är sedan årsskiftet ett minne blott i Jönköping och snart kommer även parkeringstillstånd vara digitala. Samtidigt har antalet parkeringsautomater halverats och är nu digitala där den som parkerar får knappa in registreringsnummer på fordonet.

– Vi har tagit bort p-automater som används i liten utsträckning, säger Anders Holt-Busk, chef på parkeringsverksamheten.

Några tycker det är besvärligt när parkeringsautomaterna försvinner, men samtidigt är det endast drygt tio procent av bilisterna i Jönköping som betalar i en parkeringsautomat. Majoriteten betalar i dag via appar eller sms.

Om man saknar smartphone

För de som saknar en smartphone går det dock att betala parkeringen även om det inte finns en automat på platsen.

– Det går att sms:a eller också ringa företaget som ansvarar för parkeringen, säger Anders Holt-Busk.

Om man ringer, kostar det extra mycket då?

– Någon av operatörerna vi anlitar har en serviceavgift som tillkommer.

Digitala parkeringstillstånd på gång

En annan nyhet som är på gång i Jönköping är att även parkeringstillstånden ska bli digitala. Det kommer att underlätta administrationen när man vill ändra vilken bil som står registrerad på tillståndet.

Det gör det också möjligt att använda kamerascanning från bil för parkeringsvakterna. En bil utrustad med kamera läser av registreringskyltar och snabbt kan parkeringsvakten läsa av vilka bilar som betalt p-avgift eller har giltigt parkeringstillstånd.

Hur långt borta är digitala parkeringstillstånd i Jönköping?

– Vi jobbar med att införa det, det kanske är ungefär ett halvår bort, säger Anders Holt-Busk.

Chatta om parkeringen i Jönköping 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.