Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det blir inget tåg och tal utomhus i år för riksdagsledamot Carina Ödebrink (S). I klippet hör du henne berätta hur det digitala firandet ska gå till. Foto: Socialdemokraternas pressbild

Så ska Socialdemokraterna fira första maj

Publicerad

Första maj har firats av arbetarrörelsen varje år i Sverige sedan 1890-talet. I år kommer firandet bli speciellt, det ska ske digitalt.

Folkhälsomyndighetens restriktioner efter coronavirusets spridning i Sverige gör det svårt för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att anordna första maj-firande som tidigare år. Därför sker firandet på webben.

– Jag tror det här kan hjälpa oss att locka en del nya människor, säger Carina Ödebrink (S), distriktsordförande i Jönköping och riksdagsledamot.

Tal och musik

Slagordet för årets första maj-firande är enligt Socialdemokraterna: ”ett starkare samhälle”, en paroll med coronapandemin i åtanke.

I över 100 år har firandet skett i form av demonstrationer och folksamlingar, något som nu inte blir av. Istället för traditionella tåg och musikorkester blir det tal och musik som kommer att livesändas på Facebook och Youtube.

– Vi kommer också ha lite sång och musik som vi brukar, säger Carina Ödebrink (S).

Hur känns det att inte kunna fira som ni brukar?

För oss som alltid varit med och gått i demonstrationståget och hedrat de som gått före oss så känns det här väldigt märkligt men i dessa tider måste vi också ta ansvar, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet