Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carina Ödebrink (S), distriktsordförande Jönköpings län, förklarar i klippet hur de vill vinna tillbaka väljare på landsorten från SD. Foto: Hanna Franszén TT/SVT

Socialdemokraterna har tappat många väljare i landsbygdskommuner

Uppdaterad
Publicerad

De senaste valen har socialdemokraterna tappat många väljare i små svenska kommuner på landsbygden. I riksdagsvalet 2018 valde många traditionella S-väljare istället att rösta på Sverigedemokraterna.

Den valanalys som Socialdemokraterna gjorde efter valet 2018 visade att partiets tillbakagång var störst på just landsbygden.

– Jag tror att det beror på flera saker, en kan vara att människor utanför storstäderna ibland känner att samhället drar sig tillbaka, servicen blir sämre. Man litar inte på att de politiska partierna har lösningen, säger Carina Ödebrink (S), riksdagsledamot och distriktsordförande i länet.

Väljartapp i många landsbygdskommuner

I valanalysen kategoriserade partiet 197 svenska kommuner som landsbygd. I valet 2014 fick partiet 36,65 procent av rösterna i dessa kommuner, i valet fyra år senare var den siffran 31,41 procent. Enligt valanalysen som gjordes tappade partiet mellan fem och tio procentenheter av väljarstödet i 115 av 197 landsbygdskommuner.

I klippet förklara Carina Ödebrink (S) vad hon tror att tappet beror på och hur de ska vinna väljarna tillbaka på lansbygden i valet nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.