Foto: SVT/arkiv

Socialdemokraterna: Låt Länstrafiken ta över busstrafiken i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i länet vill att Länstrafiken ska ges möjlighet att ta över trafiken med stadsbussarna i Jönköping. Men deras förslag röstades på tisdagen ner av allianspartierna och Sverigedemokraterna i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö i region Jönköping.

Enligt Socialdemokraternas förslag skulle Länstrafiken delta i den upphandling som ska göras under nästa år. För att upphandlingen ska ske på lika villkor vill partiet att en fristående aktör ska granska de olika anbuden för att se vilket som är lämpligast.

– Nu när vi har en konkurrensutsatt marknad av kollektivtrafiken i Jönköping så är det inte mer än rimligt att testa om Länstrafiken har de bästa förutsättningarna att sköta trafiken i egen regi. Ju fler olika aktörer som lägger anbud, desto större möjligheter har Jönköpingsborna att få bästa möjliga busstrafik för pengarna, säger Jeanette Söderström (S), andre vice ordförande i TIM-nämnden i ett pressmeddelande.

Men socialdemokraternas förslag röstade under tisdagen ner i nämnden av allianspartierna och Sverigedemokraterna.

Den nya upphandlingen av stadstrafiken i Jönköping ska slutföras under 2019. I juni 2021 löper det nuvarande trafikavtalet för busstrafiken i Jönköping ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.