Socialministern Lena Hallengren (S) besökte ungdomshemmet Stigby. Foto: SVT

Socialministern besökte Stigby

Publicerad

Under onsdagen besökte socialminister Lena Hallengren (S) ungdomshemmet Stigby på Visingsö. Bakgrunden till visiten är kritiken från fackförbundet Seko som anser att det finns förbättringspotential på landets ungdomshem.

Seko anser att Statens institutionsstyrelse, SiS, kan förbättra verksamheten på flera punkter, bland annat i ledningen och arbetsmiljön. SiS är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård av bland annat ungdomar. Myndigheten har 23 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård kopplat till missbruksproblem.

Stigby värd för mötet

Ungdomshemmet Stigby fick frågan om de kunde vara värd för ett möte att diskutera hur landets ungdomshem kan bli bättre.

– Jag har gett statskontoret ett uppdrag att göra en genomlysning av samtliga SiS-hem i Sverige, säger Lena Hallengren under besöket på Visingsö.

Socialministern fick en guidad rundvandring på ungdomshemmet för att få en bild av hur verksamheten fungerar där.

I klippet hör du Lena Hallengren berätta vad hon fått för intryck av Stigbys verksamhet.

Fotnot: Stigby tar emot icke skolpliktiga pojkar med psykosocial problematik, kriminalitet och missbruk. Institutionen bedriver eftervård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer