I klippet berättar Peter Fritz Johansson vilka svårigheter räddningstjänsten kan ha när de ska släcka en brand i ett hus som har solceller på taket. Foto: SVT/Johannes Tolf

Solceller försvårar räddningstjänstens arbete

Publicerad

Höglandets räddningstjänstförbund vill se skärpa byggregler för att underlätta släckningen av bränder i hus med solceller på taket. I dagsläget kan det vara riskfyllt då det inte finns någon gemensam standard.

– Jag vill gärna se ett tydligare regelverk, säger Peter Fritz Johansson som är styrkeledare på räddningstjänsten i Vetlanda.

Enligt Peter Fritz Johansson finns det ofta tydliga ritningar på hur solcellerna är monterade och var huvudströmbrytaren finns när utrustningen är monterad på större företag, men menar att det kan variera mer när det gäller solceller på villatak.

– Det kan vara en fara för vår personal, säger Peter Fritz Johansson.

Solceller blir allt vanligare på byggnader, men i dagsläget finns ingen gemensam standard för monteringen ur brandsäkerhetssynpunkt.

Försvårar arbetet

Tidigare i veckan brann ett gårdshotell i Laholm ner till grunden och enligt polisen bedöms brandorsaken vara solceller. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är det emellertid mycket ovanligt att solceller orsakar bränder.

Däremot är solceller något som räddningstjänsten i allt högre grad måste ta hänsyn till i takt med att de blir allt vanligare och att de riskerar att försvåra släckningsarbete.

I klippet ovan hör du vilka svårigheter räddningstjänsten kan ha när de ska släcka en brand i ett hus som har solceller på taket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.