Sparkades för sina kortbyxor – DO: Erik blev inte diskriminerad

Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen lägger ner ärendet om Erik Sätervik från Eksjö. Erik kände sig diskriminerad sen han avskedats för att han bar korta så kallade piratbyxor på sitt lagerjobb.

Enligt Erik Sätervik så fick kvinnor men inte män bära korta byxor på lagret. Han bedömde det som diskriminering och anmälde därför företaget till DO.

Omöjligt att bevisa
Men förvaltningsmyndigheten bedömer det som omöjligt att bevisa diskrimineringen. Enligt Materialmännens uppgifter beordrades även kvinnan att bära långbyxor under den halvtid hon jobbade på lagret.

-Ledsamt. Jag är säker på att utgången blivit en annan om DO fått riktiga uppgifter. Det var verkligen bara tjejer som fick ha korta byxor, kommenterar Erik Sätervik uppgiften om att DO lägger ner utredningen.

Det hela tilldrog sig i somras när 20-årige Erik Sätervik på grund av värmen ville bära kortare byxor på sig på sitt jobb på byggvaruhuset Materialmännens lager. Det trotsade Materialmännens klädpolicy, där bara kvinnor tilläts bära kortare byxor.

”Sista ordet inte sagt”
När Erik ändå i protest arbetade i piratbyxor fick han sparken. Diskriminering, tyckte han, och DO-anmälde händelsen. I anmälningen påpekade han att det var okej för en kvinnlig arbetskamrat att ha kortbyxor.

Nu har alltså DO lagt ner fallet. Men Erik Sätervik säger att han kommer att gå vidare på något sätt.

-Jag har bara inte bestämt hur. Men sista ordet är inte sagt. Jag tror att sanningen kommer att segra.

Karin Avenäs
karin.avenas@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.