Malin Bengnér är smittskyddsläkare i Region Jönköping län. Foto: SVT/Johannes Tolf

Spridningen av covid-19 i Jönköpings län väntas öka i augusti

Publicerad

I slutet av sommaren väntas smittspridningen av covid-19 tillta i Jönköpings län. Det visar nya scenarier från Folkhälsomyndigheten för den kommande tremånadersperioden.

De två scenarierna presenteras inte som prognoser utan som möjliga förlopp. I båda fallen kan smittspridningen av covid-19 öka mot slutet av sommaren och fortsätta stiga under september.

– Eftersom smittspridningen nu ökar i flera andra europeiska länder så skulle vi kunna få en uppgång av antalet fall i Sverige redan i sommar. Förhoppningsvis får de flesta lindriga symtom, men om många är sjuka i samhället kommer det att leda till en viss belastning på vården, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län i ett pressmeddelande.

Vaccinationsskyddet

Enligt Bengnér ger tre vaccindoser ett bra skydd mot allvarlig sjukdom för de som är relativt unga och friska. Äldre och personer i riskgrupp bedöms behöva fler vaccindoser.

Enligt Region Jönköpings län bedöms skyddet mot att infekteras med omikron kvarstå i tre månader efter vaccination. Mot svår sjukdom och död varar skyddet längre.

Omikron dominerar

Omikronvarianten väntas även i fortsättningen dominera.

– Men det kommer bli en lägre topp i smittspridningen nu än vad vi såg i vintras med omikronvarianten, sa Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, tidigare i veckan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här kan smittspridningen av coronaviruset se ut i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.