Foto: SVT

Stänger efter hot mot vårdcentralen i Gnosjö

Uppdaterad
Publicerad

Gnosjö vårdcentral höll stängt under torsdagen, detta efter att ha tagit emot ett bombhot mot byggnaden. Polisen har sökt igenom lokalerna utan att påträffa något farligt föremål. Senare beslutade kommunen att öppna lokalerna under fredagmorgonen.

– Polisen tagit emot anmälan angående olaga hot, under onsdagen, men vi har inte vidtagit några omedelbara åtgärder, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

Det var på onsdagen som bombhotet kom i ett brev som hittades i socialkontorets brevlåda på eftermiddagen. I brevet påstods det att en bomb skulle detoneras vid en bestämd tidpunkt på torsdagen, kl 14.57.

– Hotet var riktat mot byggnaden. Vi beslutade att stänga ned vårdcentralen och övriga verksamheter som är i byggnaden, både för de anställdas och besökarnas trygghet, säger Maria Sandberg (KD), socialutskottets ordförande.

I byggnaden finns, förutom vårdcentral, apotek, barn- och mödravårdscentral, socialkontor, arbetsterapeut och folktandvård.

Ringde patienter

En patient, på väg till vårdcentralen, som SVT har varit i kontakt med berättar att hon blev uppringd i morse.

Vårdcentralen hålls stängd efter ett hot som polisanmäldes på onsdagen. Foto: Privat

– De ringde och sa att jag inte kunde komma dit eftersom de håller stängt på grund av hot. Det är ju obehagligt för personalen, säger hon.

Genomsökning av lokalerna

På torsdagsmorgonen höll kommunen ett möte där även polisen var närvarande.

– Vi ser inte hotet som jätteskarpt, men troligen kommer vi söka igenom lokalerna som en trygghetsskapande åtgärd, säger Björn Öberg vid polisen.

Finns det någon misstänkt person?

– Jag vet inte det i nuläget, men en polisledd förundersökning har inletts, menar han.

Vid 11-tiden hade polisen sökt igenom lokalerna med poliser och polishund, men inte påträffat något farligt föremål.

Öppnar igen med väktare på plats

All berörd personal har informerats. Cheferna för de olika verksamheterna kallade på torsdagsmorgonen sin personal till annan plats för att informera om situationen.

Har det funnits liknande hot tidigare?

– Nej, tidigare har det inte funnits något hot mot personalen eller verksamheterna i byggnaden. Jag har också pratat med bostadsbolagets VD som har jobbat här länge och han har aldrig varit med om något liknande tidigare, förklarar Maria Sandberg.

Sent under torsdag eftermiddagen hölls ett nytt möte, då kommunen beslutade att lokalerna skulle öppna som vanligt fredag morgon. Dock med väktare på plats för att öka tryggheten.

På sin hemsida har Gnosjö kommun lagt ut information om det inträffade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.