14-årige Emil Blommesköld har varit intresseras av motocross i över sju år. Se klippet för att se när han tävlade i helgen. Foto: Ebba Öberg / SVT

Stor motocrosstävling för ungdomar i Vrigstad i helgen

Uppdaterad
Publicerad

I helgen är det junior- och ungdoms-SM i motocross. Tävlingen sker på Hagabanan i Vrigstad.

– Ungdomsverksamheten är på väg uppåt för oss, säger Mats Cedermalm, ordförande Vrigstad MK.

Vrigstad MK har under de senaste åren anordnat flera SM-tävlingar. I helgen var det juniorer och ungdomar i åldrarna 12 till 19 år som tävlade.

– Här har vi hela Sverigeeliten som är här för att tävla. Vi är cirka 150 stycken per dag som tävlar. Vi kör tre klasser på  lördag, och tre nya klasser på söndag,  säger Mats Cedermalm.

Mats Cedermalm, ordförande för Vrigstad MK, säger att motocross betyder allt för honom. I helgen anordnade han och klubben ungdoms-SM i motocross på banan i Vrigstad. Se klippet för att se tävlingen. Foto: Ebba Öberg / SVT

Hoppas locka elever

I maj stod det klart att Vrigstad får ett nytt motocrossgymnasium. Riksidrottsgymnasiet Aleholm med inriktning mot motocross och enduro startar höstterminen 2022. Det blir en treårsutbildning med plats för åtta elever per årskurs. Aleholm blir det enda motocrossgymnasiet i landet och de praktiska momenten kommer att utföras på Vrigstad MKs motorbana.

– Vi har rektorn här i dag som marknadsför utbildningen. Det är ju detta segmentet som ska komma till vår skola. Det ska ju vara toppåkarna som ska vidare sen, säger Mats Cedermalm.

Kolla på klippet ovan för att se helgens SM-tävling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.