Arkivbild visar skadegörelse på en skola. Foto: Robert Betzehag/Rescue Photo

Stor ökning av skadegörelser i Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

Bara under årets första sex månader har det kommit in 178 anmälningar om skadegörelse i Vetlanda kommun. Det är en ökning med 120 procent, skriver Vetlanda-Posten.

Kostnaderna för att åtgärda skadegörelser det första halvåret går på nästan 450 000 kronor. Det har bland annat handlat om sönderslagen belysning vid Mogärdetunneln, förstört kodlås på Korsberga skola och ett saboterat ventilationssystem på Skede förskola.

– En tråkig aspekt är att de ungdomar som fördriver tiden med diverse sabotage inte inser det merarbete och de kostnader det skapar. Från 2011 och fram till idag har cirka 6 428 000 kronor av våra skattepengar förbrukats på grund av skadegörelser, säger Marie-Louise Sollin, administratör på tekniska kontoret, till Vetlanda-Posten.

Nu satsar kommunen på extra bevakning vid skolorna med hjälp av bland annat närpolis, räddningstjänst och föreningar som trygghetsvandrar. Nedan ser du ett klipp från en tidigare intervju med socialchef Anders Saldner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör socialchefen Anders Saldner berätta mer om Vetlandas arbete med unga. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.