Trafikplats Ljungarum i Jönköping ska byggas om. Foto: Trafikverket

Stor ombyggnad planeras av trafikplats Ljungarum

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket planerar för en ombyggnad av trafikplatsen Ljungarum i Jönköping. Trafikverket vill att bilisterna ska kunna köra söderut på E4 hela vägen när man kommer norrifrån, detta för att göra det smidigare och minska köerna.

Man vill nu ha in allmänhetens åsikter inför det fortsatta arbetet med platsens utformning.

Trafikplatsen Ljungarum som knyter samman E4 och riksväg 40 är i dag kraftigt belastad av nationell, regional och lokal trafik, uppger Trafikverket i ett pressmeddelande. Här passerar i genomsnitt 50 000 fordon per dygn och för att öka kapaciteten och minska på köer och olyckor byggs nu platsen om.

E4 och väg 40 kommer bli genomgående i båda riktningarna och E4 blir huvudstråket genom trafikplats Ljungarum.

Allmänheten får tycka till

Vägplanen påbörjades i somras och bedöms vara klart år 2025. Innan dess vill Trafikverket veta vad allmänheten tycker.

– Det är viktigt för oss att i ett tidigt skede av projektet ta del av synpunkter från allmänheten. De blir en del i vårt fortsatta arbete med vägplanen, säger Tobias Johansson, projektledare Trafikverket, i pressmeddelandet.

Jönköpings kommun

Parallellt med trafikverkets arbete har Jönköpings kommun studerat hur trafikplatsen kommer att ansluta och påverka närliggande områden. Ett detaljplanearbete har också inletts för att justera vägområdet för delarna som ansluter vid Trafikverkets nya trafikplats.

– Trafikplats Ljungarum blir en ny entré till innerstaden och skapar möjligheter för bättre trafiklösningar. Det handlar både om att det ska bli bättre och enklare för den som kommer och kör, men också om mötet med Jönköping som stad, säger Henrik Zetterholm, chef för Utveckling- och trafikavdelningen på Jönköpings kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.