Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Camilla Ström, vice ordförande på Kvinnojouren Linnéorna i Vetlanda berättar om hur de påverkas av de nya kraven som ställs på skyddade boenden. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Stor risk för nedläggning av kvinnojouren i Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

Ökade krav på skyddade boenden för våldsutsatta kvinnor började gälla den 1 april 2024, och för Vetlandas kvinnojour innebär det en risk för permanent stängning.

– Lagförslaget är bra för barnen som får egen bedömning, men vi som är små jourer som inte har personal anställda kommer att försvinna på vägen, säger Camilla Ström, vice ordförande på Kvinnojouren Linnéorna i Vetlanda.

I klippet ovan berättar Camilla Ström mer om hur mindre kvinnojourer påverkas av lagstiftningen, men hur man skulle kunna överleva.

Camilla Ström har arbetat med utsatta kvinnor och barn i över tio år, och menar att den nya lagändringen kommer ha positiv påverkan på olika sätt. Men hon ser en risk som följer vissa krav.

– En farhåga man har är att många våldsutsatta kvinnor inte ens söker skydd, eftersom papporna ska godkänna att barnet ska följa med mamman.

Hon menar att om pappan inte ger samtycke att barnet följer med mamman till skyddade boendet så hamnar ärendet hos förvaltningsrätten vilket gör att det kanske tar längre tid.

Bra om oseriösa boenden försvinner

De privata skyddade boenden är många, antyder Camilla Ström, och med den nya kraven kommer de oseriösa boenden försvinna vilket är jättebra för alla inblandade, menar hon.

Så ser den nya lagstiftningen kring skyddande boenden ut

• Att tillståndsplikt för att driva skyddat boende ska utfärdas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kommuner och regioner som bedriver skyddat boende ska även anmäla detta till IVO.

• När ett barn följer med till ett skyddat boende ska det göras en individuell bedömning av barnets behov av stöd- och hjälpinsatser.

• Det skyddade boendet ska hålla en god kvalité på verksamheten.

• Att skyddat boende ska ingå som en placeringsform i socialtjänstlagen.

• Den som redan bedriver verksamhet måste göra en ansökan om tillstånd hos IVO senast den 1 augusti 2024 för att få fortsätta bedriva verksamheten i väntan på beslut från IVO.

• Kommuner och regioner som i egen regi bedriver skyddande boenden ska anmäla detta till myndigheten.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.