Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linnéa Svensson, verksamhetschef på Kvinno- och tjejjouren i Jönköping, berättar om hur de som kvinnojour ser på den nya lagstiftningen. Foto: SVT

Nya krav på skyddade boenden – hör kvinnojouren i Jönköping om hur de påverkas

Uppdaterad
Publicerad

Från 1 april började de nya kraven om fast bemanning och högre kvalitet på skyddade boenden för våldsutsatta att gälla. De tuffare kraven gör att vissa skyddade boenden riskerar att läggas ner.

– Den nya lagstiftningen är bra, för den höjer kvalitén. Men det har gått väldigt fort och många boenden har inte hunnit sätta sig in i vad som nu gäller, det säger Linnéa Svensson är verksamhetschef på Kvinno- och tjejjouren i Jönköping.

Barnen i fokus

De nya kraven på skyddsboenden innebär bland annat att när en kvinna söker skydd med sitt barn så kommer barnet bedömas individuellt till skillnad från hur det var tidigare – då både kvinnan och barnet fick ett gemensamt beslut om skydd.

Skyddat boende blir en boendeinsats enligt socialtjänstlagen och måste ha tillräcklig bemanning och tillräckliga skyddsanordningar för att kunna ge skydd mot hot, våld eller andra övergrepp.

Hur kommer era anställda att påverkas av de nya kraven?

– De förväntas nu följa den nya lagstiftningen och känna till vad som gäller, tätare samarbete med socialtjänsten som placerar barn och vuxna hos oss, säger Linnea Svensson.

I klippet ovan berättar Linnéa Svensson, verksamhetschef på Kvinno- och tjejjouren i Jönköping, om hur de som kvinnojour ser på den nya lagstiftningen.

SÅ SER DE NYA KRAVEN PÅ SKYDDADE BOENDEN UT

• Att tillståndsplikt för att driva skyddat boende ska utfärdas av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kommuner och regioner som bedriver skyddat boende ska även anmäla detta till IVO.

• När ett barn följer med till ett skyddat boende ska det göras en individuell bedömning av barnets behov av stöd- och hjälpinsatser.

• Det skyddade boendet ska hålla en god kvalité på verksamheten.

• Att skyddat boende ska ingå som en placeringsform i socialtjänstlagen.

• Den som redan bedriver verksamhet måste göra en ansökan om tillstånd hos IVO senast den 1 augusti 2024 för att få fortsätta bedriva verksamheten i väntan på beslut från IVO.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.