Foto: TT/privat

Stora skillnader i kommunpolitikers utbildningsnivå

Publicerad

Eftergymnasiala studier är vanligare bland politikerna i riksdagen än i Sveriges kommunhus. Eksjö, Jönköping och Aneby har störst andel högutbildade kommunpolitiker, visar en ny kartläggning från Statistiska centralbyrån, SCB. Men länet som helhet hamnar långt ner i riksjämförelsen.

Hälften av landets riksdagsledamöter har en eftergymnasial utbildning som är tre år eller längre. Men när det gäller kommunpolitikerna är motsvarande siffra drygt en tredjedel.

– Kommunpolitikerna har den lägsta utbildningsnivån när vi jämför ledamöterna i riksdagen, regionerna och kommunerna, säger Jonas Olofsson, som arbetar med demokratistatistik på SCB:s avdelning för befolkning och välfärd.

I Jönköpings län har kommunpolitikerna generellt lägre utbildningsnivå än i de flesta andra län. Länet hamnar på plats 17 av landets 21 län. Här i länet har 28 procent av kommunpolitikerna en högre utbildning, jämfört med 46 procent i Stockholms län.

Många kommuner hamnar långt ner på listan

Högst andel högutbildade kommunpolitiker i Jönköpings län är det i Eksjö kommun, där 51 procent har en eftergymnasial utbildning som är tre år eller längre. Därefter följer Jönköping på 44 procent och Aneby på 37 procent.

Flera kommuner i länet har bland de lägsta siffrorna i landet när det gäller andelen högutbildade politiker. I Vetlanda, Gnosjö, Mullsjö, Vaggeryd och Gislaved är andelen på knappt 18 procent ner till drygt 16 procent.

I landet är det Lund som har högst andel högutbildade politiker. Där är andelen nästan 74 procent.

I klippet ovan hör du Jonas Olofsson berätta mer om skillnaderna i kommunpolitikernas utbildningsnivåer.

Andel kommunpolitiker som har en eftergymnasial utbildning som är tre år eller längre:

Eksjö – 51,02 %

Jönköping – 44,44 %

Aneby – 37,14 %

Habo – 34,29 %

Sävsjö – 28,21 %

Nässjö – 24,56 %

Värnamo – 23,53 %

Tranås – 21,95 %

Vetlanda – 17,78 %

Gnosjö -17,14 %

Mullsjö – 17,14 %

Vaggeryd – 17,07 %

Gislaved – 16,33 %

Källa: SCB:s valstatistik våren 2018

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer