Ett 60 brandmän är på plats. Foto: SVT

Storbrand i industri

Uppdaterad
Publicerad

Strax före klockan 04 larmades räddningstjänsten i Jönköping till en storbrand i en industri i Hörle utanför Värnamo. Under hela förmiddagen arbetade ett 60-tal brandmän från flera räddningstjänster med att bekämpa branden.

Produktionsdelen i fabriken Hörle Wire AB som arbetar med vajerproduktion stod i brand och räddningstjänsten på plats jobbade med att förhindra att spridningen av elden.

– Jag ser inga öppna lågor utifrån just nu, men det ryker rejält från hela den stora byggnaden som är drabbad. Det är väldigt många brandbilar på plats, rapporterade SVT:s reporter vid 7.30-tiden.

Många brandmän

Det är ännu oklart hur branden startade. Industrin ligger lite ensligt och det fanns ingen större risk att branden skulle spridas utanför industriområdet. I inledningsskedet arbetarde ett 60-tal brandmän med att begränska elden på själva industrin.

– Det är en stor verksamhet med öppen produktion och just nu är det cirka 3.000 kvadratmeter yta som brinner.

Ett 60-tal brandmän är på plats. Foto: SVT

Under kontroll

Vid sjutiden hade elden kunnat begränsas till ungefär halva lokalen, där själva konstruktionen fortfarande brinner.

– Branden bedöms nu vara under kontroll, men det är en kraftig brand och släckningsarbetet kommer att pågå under hela dagen, säger Johan Ragnar vid Räddningstjänsten till SVT Nyheter Jönköping.

– Släckningsarbetet pågår både in- och utvändigt.

Upptäcktes av bevakningsbolag

Branden ska ha upptäckts av ett bevakningsföretag, och ingen produktion var just då igång i den delen av lokalerna. Det sista skiftet för dagen ska, enligt uppgift, ha lämnat vid 01-tiden på natten.

Företaget som drabbats, Hörle Wire AB, arbetar med vajerproduktion. Det har enligt företagets VD, aldrig tidigare brunnit i den här omfattningen på industrin.

Släckningsarbetet kommer att pågå under hela dagen och troligen en bit in på natten berättar Johan Ragnar.

– Just nu har vi ganska kraftiga bränder som poppar upp och det är en väldigt stor byggnad vilket gör att det är svårt att nå alla delar.

Lyftkran på plats

Under förmiddagen tog räddningstjänsten hjälp av en lyftkran för att kunna nå alla delar av branden.

– Det brinner fortfarande i takkonstruktionen och lyftkranen tar bort delar av taket åt oss så att vi kommer åt att släcka.

Hur stor styrka finns på platsen nu?

– Vi är fortfarande lika många personer här men ska skifta lite personal nu. Vi kommer att ha bevakning hela natten och en bit in på morgondagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.