Foto: TT

Stort strömavbrott i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Värnamo Energi drabbades under onsdagskvällen av ett strömavbrott som berörde hela Värnamo stad och cirka 1.500 abonnenter på landsbygden. Felet var på det överliggande nätet som Eon ansvarar för.

UPPDATERING: Vid 21.30-tiden meddelade Eon att strömmen var tillbaka i hela Värnamo med omnejd.

– Alla har ström. Av allt att döma var det fel i en transformator. Den är fortfarande sönder men vi har kopplat över till en annan, säger Johan Aspegren, kommunikationschef på Eon.

Fel hos Eon

Strömavbrottet berodde enligt Värnamo Energi på ett avbrott på det överliggande nätet. Johan Aspegren, säger till SVT Nyheter Jönköping att felet ligger hos dem.

– Vi har felet. Just nu har vi omkopplat till tredje reservmatningen men det räcker dessvärre inte till hela staden.

Strömmen kom och gick

Han berättar att strömmen i första läget försvann redan klockan 18.35. Då i hela Värnamo med omnejd. Men en omkoppling gjordes och elen kom tillbaka strax efter klockan 19. Men sedan försvann den igen.

– Det pekar på att det är ett allvarliga fel i stationen som ligger strax norr om Värnamo, säger Johan Aspegren.

Eon har personal på stationen som går efter ett felsökningsschema för att lokalisera felet. Men ännu finns ingen prognos för när strömmen kan vara tillbaka.

– De vill inte ge mig någon prognos. Om det är bra eller inte kan jag inte säga, men det är nog inte så lovande. Det är ett elände det här.

Drygt 12.000 drabbade

Totalt ska över 12.000 abonnenter vara drabbade av elavbrottet, enligt P4 Jönköping. Tåg stod, enligt radiokanalen, stilla ett tag på stationen i Värnamo men började rulla igen med cirka 40 minuters förseningar. På Värnamo sjukhus är reservkraften igång, enligt P4 Jönköping.

Strax före klockan 20 fick östra delen av Värnamo tillbaka strömmen men fortfarande är halva staden och cirka 1.500 abonnenter på landsbygden utan el.

Så sent som i april i år drabbades Värnamo av ännu ett stort strömavbrott.

LÄS MER: Stopp i tågtrafiken och 10.000 utan ström

Strax efter 21.30 meddelade alltså Eon att samtliga abonnenter fått strömmen tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer