Rummet där tandvårdsinstrument steriliserades. Foto: IVO

Strålsäkerhetsmyndigheten drog in tillstånd för 24 Karat

Uppdaterad
Publicerad

I januari stängde IVO tandläkarmottagningen 24 Karat efter att allvarliga brister upptäckts. Men nu visar det sig att redan förra året drog Strålsäkerhetsmyndigheten in tillståndet för röntgenverksamheten.

I våras 2017 fick Strålsäkerhetsmyndigheten ett anonymt brev om att det saknades en tandläkare med särskild kompetens för att sköta panoramaröntgenutrustningen. Myndigheten fick det sedan bekräftat av den ansvarige tandläkaren, att han hade sagt upp sig från sin tjänst.

Upprepade påtryckningar

SSM kontaktade mottagningen flera gånger och uppmanade dem att komma in med ett nytt namn på den som hade ansvar för den radiologiska ledningsfunktionen. Men myndigheten fick inget svar och i december drogs tillståndet för odontologisk verksamhet in.

Tandläkarmottagning stänger efter vanvård

Hur allvarligt är det att det inte har funnits någon ansvarig?

– Det som kan hända är att patienter bestrålas i onödan, att de blir utsatta för undersökningar som det inte finns behov av att göra, säger Anders Wikander, som är inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Hur ovanligt är det att ni drar in tillstånd?

– Jag kan inte påminna mig att det har hänt på tandvårdsområdet under mina sex år på myndigheten, säger Anders Wikander.

Vite på 100 000 kronor

24 Karat informerades om att de inte längre fick ha kvar utrustningen och att de skulle rapportera när de hade gjort sig av med den.

– Men de har inte kommunicerat med oss sen förra våren och nu har vi förenat föreläggandet med ett vite. Om de inte skrotar utrustningen får de betala 100 000 kronor. De har en månad på sig ungefär, säger Anders Wikander.

Mohanad Asalya, som är vd på 24 Karat, menar att utrustningen redan är nedmonterad.

– Tandläkarverksamheten är inte i gång och vi kommer inte att kunna använda utrustningen längre, det är bara det, säger han.

IVO stängde kliniken

Det var i slutet av januari i år som Inspektionen för vård och omsorg stängde mottagningen efter att allvarliga brister hade uppdagats.

Bland annat steriliserades tandvårdsinstrumenten i ett rum som även användes som städförråd och soputrymme. IVO fick också in flera patientanmälningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandläkarmottagning stänger efter vanvård

Mer i ämnet