Sofie Levander har en chans på sig att fixa teoriprovet, annars kan det dröja innan hon får en ny chans. I klippet berättar hon om hur hon tänker tackla problemet. Foto: TT/SVT

Svårt att få ny tid om du kuggar på teorin – yrkesförare prioriteras

Publicerad

Under december månad har Trafikverket valt att prioritera de som vill ta körkort för yrkestrafik. Det innebär för många att om man kuggar, så kommer det ta längre tid att få körkort för vanlig trafik.

Trafikverket prioriterar yrkesförare under december månad, vilket innebär att det kommer bli svårare att få en ny tid om man kuggar på teorin för B-körkort framöver.

– Just nu har vi en begränsning i vår verksamhet. Det innebär att yrkesproven premieras, så ska du ta körkort för yrkestrafik så har du lättare att få tid för att skriva kunskapsprov. Medan vi har begränsningar när det gäller andra körkortsbehörigheter, säger Caroline Sollenby som är chef på Trafikverket i Jönköping.

Corona Jönköping

Varför har ni begränsningar?

– Vi gör detta på grund av det rådande läget, vi behöver göra vårt för att minska smittspridningen, minska antalet kunder i våra väntsalar.

Kommer det bli långa köer sedan då?

– Ja, så är det, en begränsning innebär att det kommer bli köer framöver, säger Caroline Sollenby.

Inte orolig

En av alla som under coronapandemin försöker ta körkort är Sofia Levander i Vetlanda. Men hon är inte orolig för de långa väntetiderna om man kuggar.

– Jag tänker att jag ska ta mitt körkort som planerat, men det är klart att man kanske kämpar lite extra nu, säger hon.

När får du ditt körkort?

– Den 15 december, på uppkörningsdagen får jag det.

Du är inte orolig för att kugga?

– Nej, säger hon och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet