Svårigheter att rekrytera personal till omsorgen i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun har under hösten haft problem att rekrytera både tillsvidareanställd personal och vikarier till socialförvaltningens verksamhet. Socialdirektören befarar nu att situationen kan bli värre om den ökade smittspridningen av covid-19 i samhället leder till ökade sjuktal i verksamheten.

– Det är en väldigt tydlig utmaning, säger socialdirektör Stefan Österström under en digital presskonferens under tisdagen.

Han säger att kommunen konkurrerar om arbetskraften med privata företag, och att det blivit allt svårare att få tag på personal.

Corona Jönköping

Konsekvenserna för brukarna

Inom socialförvaltningen ryms verksamheter som äldreomsorg, funktionshinderomsorg, hälso- och sjukvård samt individ- och familjeomsorg.

Rekryteringsproblemet kan få konkreta effekter för verksamheterna och brukarna nu i samband med den ökade smittspridningen av covid-19. I klippet ovan berättar Stefan Österström mer om det.

Lockade med bonus till sommarvikarier

Problemen med att hitta personal inom socialförvaltningen märktes även i våras då sommarjobben utannonserades . Både Jönköping och Värnamo hade svårigheter att rekrytera till äldre- och funktionshinderomsorgen. Då erbjöd Jönköpings kommun en bonus på 4 000 kronor utöver ordinarie lön till de vikarier som jobbade minst åtta veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet