Han hoppas att strejken ska tvinga fram en överenskommelse

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen inleddes den första strejken någonsin inom Svenska kyrkan. Enligt fackförbundet Kommunal är det en extraordinär åtgärd som man känner sig tvingade till.

– Vi står upp för våra medlemmars rättigheter på arbetsmarknaden, säger Daniel Henriksson som är facklig företrädare för Kommunal i Jönköping.

Bakgrunden till strejken är att arbetsgivarorganisationen sagt nej till medlarnas bud i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal. Motparten, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, menar att det avtal som föreslagits är för dyrt och att församlingarna inte har råd.

Strejken berör i ett första skede omkring 500 anställda inom Svenska kyrkan, spritt över olika delar av verksamheten i hela landet.

– Det är noga utvalda platser runt om i landet där folk är utplockade i strejk, säger Daniel Henriksson när han möter SVT:s reporter utanför Sofiakyrkan i Jönköping som är en verksamhet som berörs av strejken.

Bland de yrkesgrupper som omfattas av strejken finns bland annat kyrkvaktmästare, krematoriearbetare och lokalvårdare.

I klippet ovan hör du Daniel Henriksson berätta vad han hoppas att strejken ska leda till.

De omfattas av strejken

Aneby pastorat – vaktmästare, park – och trädgårdsarbetare

Lekeryds församling – kyrkogårdsarbetare, lokalvårdare

Gränna/Visingsö pastorat – kyrkogårdsarbetare

Jönköpings församling, Sofiakyrkan – församlingsvärdinna, kyrkvaktmästare

Vetlanda pastorat – kyrkovaktmästare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.