Anna Gillek, regionchef Svenskt Näringsliv i Jönköpings län. Foto: SVT

Svenskt Näringsliv: Arbetslösheten riskerar att bita sig fast i Jönköpings län

Publicerad

Den på nytt ökande smittspridningen under de senaste veckorna stoppar den uppgång i länets ekonomin som påbörjades under tredje kvartalet. Det uppger Svenskt näringsliv som menar att arbetslösheten riskerar att bita sig fast i Jönköpings län framöver.

Krisen medförde en mycket snabbt stigande arbetslöshet och var, när den var som högst, i början av augusti uppe på nästan 14 500 arbetssökande inskrivna på Arbetsförmedlingen i Jönköpings län. Därefter har den backat, men arbetslösheten är fortfarande 18 procent högre än vad den var för ett år sedan, enligt siffror från Svenskt näringsliv.

-  Arbetslösheten är en riktigt stor utmaning. En problematisk situation med många som har svårt att komma in på arbetsmarknaden förvärras nu ytterligare och det finns en stor risk att arbetslösheten biter sig fast på en hög nivå, säger Anna Gillek, regionchef på Svenskt Näringsliv i Jönköping.

Corona Jönköping

Vill att stödet förlängs

Hon säger att det kommer att bli större konkurrens om de jobb som finns kvar, framförallt sådana jobb som inte kräver vidareutbildning.

Gillek vill se att flera av de statliga stödåtgärdena förlängs och förändras för att stötta företag som drabbas extra hårt nu under den andra corona-vågen.

– Det är viktigt att så många företag som möjligt överlever krisen så att inte ännu fler jobb slås ut, säger hon.

En verksamhet som märkt av negativa effekter den senaste tiden är körskolorna. Sedan de nya coronarestriktionerna kom har trafikskolor i länet märkt en minskning av antalet elever som tar körkort, mer om det i klippet nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet