SVT gav sig ut i morgonrusningen för att se hur många som hade munskydd, se resultatet i klippet ovan. Foto: SVT

SVT kollade bussarna – så många bar munskydd i rusningstid

Publicerad

Nu är det snart fyra månader sedan Folkhälsomyndighetens rekommendation om munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid trädde i kraft. SVT Nyheter gav sig ut i Jönköping under en morgon för att se hur många som följde rådet.

Jönköpings länstrafik har delat ut cirka 150-200 munskydd per dag på deras kundcenter sedan rekommendationen om munskydd under rusningstid trädde i kraft i början av januari.

Rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken infördes av Folkhälsomyndigheten eftersom det under vissa tider kan uppstå situationer som gör det svårt att undvika trängsel, därför ansåg myndigheten att det vore nödvändigt med munskydd som ett verktyg för att minska smittspridning.

Corona Jönköping

– Vi måste gripa efter alla möjligheter, sa Anders Tegnell i slutet av december förra året.

Men det är få som har munskydd i kollektivtrafiken i Jönköping, i alla fall på busschauffören Leif Wibergs turer.

– 70 procent har det inte, säger han.

”Jobbigt att bära munskydd”

Länstrafiken har inte fört statistik om hur munskyddsrådet efterföljs och det är oklart exakt hur många som bär det när det rekommenderas. SVT ställde frågor till en man som reste kollektivt utan munskydd i rusningstid.

– Jag orkar inte bära det, det är jobbigt, säger Adonia Zado.

Mats Nilsson reser ofta kollektivt i Jönköpings kommun, han själv bär munskydd under de rekommenderade tiderna.

– Det är blandat, det beror på vilken linje man åker. Är det många ungdomar som reser så är det väldigt lite munskydd, säger han.

SVT gav sig ut i morgonrusningen för att se hur många som hade munskydd, se resultatet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet