Foto: SVT/TT

SVT-meteorolog stämde staten Israel – får rätt

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s meteorolog Joel Mellin skulle semestra i Israel. Istället fängslades han i tre dagar och fick inte komma in i landet. Nu har han fått rätt efter att ha stämt staten Israel.

– Det känns bra, det måste jag säga. Det är väldigt skönt att det är avklarat nu och att det gick vägen, säger han till SVT Nyheter.

Det uppstod snabbt problem när Joel Mellin från Gränna och hans norska vän kom fram till flygplatsen i Tel Aviv. Enligt gränspolisen hade de inte tillräckligt med kontanter med sig in i landet. När vännen sa att de var där för att besöka hans syster togs de plötsligt i förvar. Det dröjde tre dagar till dess att Mellin lyckades få in sin mobiltelefon i cellen och kunde kontakta sina föräldrar.

– På något sätt fick de för sig att systern vistades olagligt i landet. Det gör hon inte, men de kontrollerade aldrig det, utan tog med oss bort, sa SVT-meteorologen till SVT då.

LÄS MER: SVT:s meteorolog fängslad i Israel

Nu har han fått rätt efter att ha stämt staten Israel. Joel Mellin kommer att få tillbaka alla kostnader han har lagt ut för ärendet, och dessutom kompenseras med 39.000 kronor.

– Det har varit väldigt ovisst att veta hur det ska gå. Det har känts att det borde gå vägen med tanke på solklara fakta och bevismaterial och vittnesmål, men samtidigt är det många i Sverige som har undrat varför jag stämde staten och som menar att Israel inte är en rättsstat.

– På det sättet känns det skönt både för mig och för Israel, att man kan bevisa att det finns ett rättsystem som inte är knutet till staten, utan att de dömer på ett rättvist sätt, säger han till SVT Nyheter.

”Erkänt att de har gjort fel”

Allra viktigast är själva erkännandet, menar Joel Mellin.

– För mig betyder det främst att de erkänt att de har gjort fel. Jag kommer totalt sett att gå plus även om det inte blir med en väldigt stor summa, men det absolut viktigaste är att jag vann ett erkännande, säger han.

Vad ska du göra med pengarna?

– Jag ska nog spara pengarna. Jag jobbar också med att baka knäckebröd i Gränna och vi letar efter en lokal. Pengarna går till framtida investeringar till företaget, eller kanske ett hus. Det handlar ju inte om några enorma summor.

LÄS MER: SVT-meteorolog stämmer staten Israel

Advokaten hade hoppats på en större summa, men utfallet å andra sidan kunde ha blivit betydligt sämre, menar både advokaten och Joel Mellin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.