• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Det här får du inte ta med dig hem från VM-resan till Ryssland

Publicerad

Nu börjar fotbolls-VM i Ryssland och många svenskar kommer att åka dit för att uppleva festen på plats. Men få har nog koll på vad man får föra med sig hem till Sverige, därför går nu Jordbruksverket ut med en uppmaning till alla svenskar som åker till Ryssland i sommar.

– Eftersom Ryssland inte är med i EU så finns det särskilt stränga regler för vad man får ta med sig in i EU efter besöket i Ryssland, säger Maria Cedersmyg som är handläggare på Jordbruksverket.

Utrotningshotade djur

Eftersom det finns flera djur som är utrotningshotade kan det vara förbjudet att ta med sig bland annat skal från djur så som sköldpaddor eller skinn från rovdjur och kattdjur. Dessutom kan souvenirerna, klockor, glasögon och musikinstrument vara gjorda av utrotningshotade djur- och växtarter.

– Det finns ett regelverk som är till för att skydda utrotningshotade djur. Därför får man inte ta med sig vissa sköldpaddsskal, snäckor och varor med ull i så som sjalar, säger Maria Cedersmyg.

Vad händer om man gör det ändå?

– Köper man fel saker som man inte får ta med sig tillbaka så blir man av med det i tullen, säger hon.

Livsmedel kan vara förbjudet

Det finns även stränga bestämmelser för vilka matvaror som får föras med hem till Sverige.

– Generellt sett är det förbjudet att ta med sig livsmedel från Ryssland. Det finns vissa undantag, man får till exempel ta med sig en burk kaviar och sedan vissa torrvaror. Däremot får man inte ta med sig kallrökt skinka eller korv eftersom den kan innehålla afrikansk svinpest, säger hon.

Här kan du läsa mer från Jordbruksverket inför resan till Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer