Den dödliga djursjukdomen afrikansk svinpest kan sprida sig i landet. Foto: SVT

Dödlig djursjukdom kan sprida sig i landet

Publicerad

Den dödliga djursjukdomen afrikansk svinpest kan sprida sig i landet. Därför uppmanar svenska myndigheter allmänheten att inte lämna matrester i naturen.

Enligt Jordbruksverket är den dödliga grissjukdomen afrikansk svinpest ett mycket stort hot mot svenska grisar och vildsvin. Den är dock inte skadlig för människor men vi kan sprida smittan via mat.

Svenska myndigheter uppmanar nu allmänheten att inte slänga matrester i naturen som grisar eller vildsvin kan komma åt.

– Om afrikansk svinpest sprids till svenska tamgrisar eller etableras hos vildsvinen skulle det ge stora konsekvenser för svensk livsmedelsexport i allmänhet och svensk grisnäring i synnerhet. Ett positivt fall skulle nämligen kunna begränsa vår export starkt. Ett hårt slag mot Sverige i stort med andra ord, berättar Maria Cedersmyg, handläggare på Jordbruksverket.

Kött kan bära på viruset

Charkvaror som innehållande kött från smittade grisar kan bära på virus, till exempel kallrökta korvar och torkad skinka. Det beror på att produkter inte upphettats tillräckligt under tillverkningen för att döda viruset.

– En kvarlämnad korvmacka kan i värsta fall orsaka inte bara ett enormt lidande för vildsvin och grisar, utan också slå hårt mot svensk ekonomi. Därför vädjar vi nu till allmänheten att vara noggranna med att aldrig lämna eller slänga matrester innehållande charkvaror så att vildsvin eller grisar kan komma åt dem. Exempel på charkvaror är rökt korv och skinka, säger Maria Cedersmyg.

Finns i Europa

Sjukdomen har spridit sig i Europa de senaste åren enligt Jordbruksverket. Viruset har hittats i vildsvin i Baltikum, Polen, Tjeckien, Ungern och Ryssland.

För att smittan inte ska sprida sig vidare har EU bestämt att alla medlemsländerna ska göra informationsinsatser för att förhindra att ytterligare spridning.

Flera svenska myndigheter

Jordbruksverket, Länsstyrelsen, Livsmedelsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, Skogsstyrelsen, Transportstyrelsen, Tullverket, Trafikverket och Naturvårdsverket gör gemensam sak för att via sina kanaler och nätverk sprida information.

– Tillsammans kan vi nå ut till de personer som löper störst risk att ta med afrikansk svinpest till Sverige från andra länder. Det rör sig om resenärer som av olika anledningar rör sig mellan Sverige och länder som har smittan, säger Maria Cedersmyg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer