Foto: SVT

Afrikansk svinpest sprider sig i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Den fruktade afrikanska svinpesten sprider sig just nu i Europa, tidigare i somras upptäcktes den hos vildsvin i Tjeckien och nyligen hos tamgrisar i Rumänien.

Nu oroar sig veterinärer och grisbönder för att sjukdomen ska sprida sig till Sverige. 

– Åh fy fan, det vill vi inte ha, det vore en mardröm säger Oscar Karlsson, grisbonde utanför Enköping.

Hur menar du då?

– Vi har kravgrisar som går ute så om sjukdomen kommer in i vårt område så får jag ju det troligtvis och då får jag ju slakta ut hela besättningen, säger Oscar Karlsson

Skulle behöva nödslaktas

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar både vildsvin och tamgrisar och det finns i dag inget vaccin mot sjukdomen som snabbt leder till döden.

– Det är en väldig hög dödlighet, kanske 90-95 procent, säger Torsten Mörner, statsveterinär på SVA, statens veterinärmedicinska anstalt, i Uppsala.

LÄS MER: ”Smittan kryper allt närmare Sveriges gränser”

Om Oscar Karlssons grisar skulle få afrikansk svinpest, måste alla nödslaktas, gården isoleras och saneras och Sverige skulle få exportförbud, allt med ekonomiska förluster som följd.

Om du drabbas hur påverkas du ekonomiskt?

– Det finns försäkringar men det kommer att kosta mycket pengar. Jag har inte räknat exakt hur mycket, men mycket kommer det att kosta, säger Oscar Karlsson.

Kan kosta EU miljarder

Enligt Torsten Mörner skulle ett stort utbrott inom EU kosta miljarder för samhället om stora grisexportländer som Tyskland och Frankrike drabbas och tvingas slakta miljontals grisar.

Därför vill man nu inom både Europa och Sverige varna jägare, lantarbetar och turister för hur lätt sjukdomen kan spridas via via kläder, skor, djur och livsmedel.

– Det otrevliga med utbrottet i Tjeckien i somras är att sjukdomen plötsligt hoppade 40 mil för det tyder ju på att sjukdomen överförts av någon människa som tagit med sig någon typ av livsmedel där virus finns och viruset är oerhört motståndskraftigt, det överlever tre år i frysen, säger Torsten Mörner.

Sedan utbrottet i Georgien 2007 har den afrikanska svinpesten kommit allt närmare västeuropa och Sverige och finns nu i Ryssland, Estland Lettland, Litauen, Vitryssland, Ukraina, Polen, Tjeckien och Rumänien.

Men är risken för Sverige större nu än tidigare?

– Ju fler fall vi har ju större blir risken, säger Torsten Mörner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.