Pingströrelsens tidigare föreståndare Daniel Alm menar att Pingstkyrkan i Västerås sagt upp honom på felaktiga grunder och stämmer nu församlingen i tingsrätten. Foto: SVT

Tidigare pingstledaren kräver skadestånd efter uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare ledaren för pingströrelsen, Daniel Alm från Björköby i Vetlanda, har lämnat in en stämningsansökan till tingsrätten mot Pingstkyrkan i Västerås. Han menar att församlingen sagt upp honom på felaktiga grunder, rapporterar tidningen Dagen.

Daniel Alm var tidigare nationell föreståndare för pingströrelsen i Sverige. Han var också pastor och föreståndare i Pingstkyrkan i Västerås. Han valde själv att avgå från uppdraget efter anklagelser om kränkande särbehandling och maktmissbruk. Enligt Alm själv handlade det om relationer med två kvinnor som gått för långt. En extern utredning kom fram till att Daniel Alm inte gjort sig skyldig till något lagbrott.

Uppsagd från pastorstjänst

Pingstförsamlingen i Västerås valde att säga upp Alm från tjänsten som pastor i församlingen. Församlingen hävdade att Daniel Alms agerande inte var förenligt med vad som kan förväntas av en pastor.

Alm själv har menat att det inte funnits saklig grund för uppsägning och nu har han lämnat in en stämningsansökan till tingsrätten där han yrkar på uppsägningen ska ogiltigförklaras och att församlingen ska betala ett skadestånd på 150 000 kronor till honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.