Bakersta vagnen på det 400 meter långa tåget spårade ur. Foto: Bilder från Trafikverkets utredningsrapport

Timmertåg spårade ur – missförstånd tros ligga bakom

Publicerad

Trafikverket har nu utrett en olycka, då sista vagnen på ett 400 meter långt timmertåg spårade ur i Stockaryd. Händelsen inträffade i mitten av december förra året.

Enligt utredningsrapporten skulle tåget koppla av timmervagnar i Stockaryd vilket missades av både lokförare och fjärrtågsdeklarerare. Norr om Stockaryd började tåget därför backa tillbaka till driftsplatsen i Stockaryd och det var då som olyckan inträffade.

Lokföraren stannade kvar i loket vid backningen, medan tågdeklareraren trodde att föraren hade förflyttat sig till den bakersta vagnen, något som regelverket kräver.

Orsakade stora skador

Eftersom lokföraren inte hade tillräcklig uppsikt över bakre delen av tåget, passerade det förbi stoppsignalen, in i stoppbocken och spårade slutligen ur. Olyckan orsakade stora skador på järnvägsanläggningen och järnvägsvagnen, men ingen människa kom till skada. 

Trafikverket har i utredningen kommit fram till att olyckan orsakades delvis av att lokföraren inte hade uppsikt i backningsriktningen, men även av det missförstånd som uppstod mellan lokförare och fjärrtågklarerare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.